top of page

Bliksemse eclairs!

Ken je dat gevoel?!

Een beeld in je hoofd, je kan het bijna proeven, bijna aanraken...

De perfecte eclair, neen geen éclair (Frans voor bliksem) maar een Eclair!

Dé eclair, dat maken we toch gewoon even... Niets is minder waar! Het is een ware zoektocht en een confrontatie met de realiteit ;-)

 

Wie kent het niet, het zondagse "pateeke" van bij de bomma vroeger? Je zondag was niet compleet zonder één van die lekkernijen van bij je de warme bakker in je dorp. Hangend voor de glazen toog en niet kunnen kiezen. En de eclair heeft toch vaak de strijd gewonnen van de puddingbollen, de glacékes, de boterkoeken,...

En zo ging het afgelopen zondag hier ook! Alleen naar de warme bakker gaan voor een éclair, dat zat er niet in. Jelle zijn vriend was namelijk de dag erna jarig. "En mama, hij heeft heel graag eclairs, je kan die toch maken hé?" Jazeker jongen, in ons hoofd kunnen we toch alles". En dan begint het speurwerk, zoekend naar het perfecte recept - in de vele bakboeken, op het internet - naar de perfecte eclair!

Vol overgave begonnen we er aan. Ik kon zelfs Jelle overtuigen om mee te helpen. Alles afwegen want welk cadeau smaakt nu beter dan een cadeau wat je zelf hebt gemaakt? En een extra oefening meetkunde is ook mooi meegenomen: grammen, milligrammen, centiliters en deciliters. Na een stevig potje roeren, want eclair is een kookdeeg, ging de soezendeeg de spuitzak in, vloeide vervolgens op het bakpapier en belandde hij in de oven. En dan begint het bange afwachten, met één oog op de klok en het andere hoopvol turend in de oven. "Mama, nog 5 minuten...Mama, ze zijn wel nog heel erg klein hé!" En ja inderdaad klein is nog veel gezegd...plat waren ze! Daar was het eerste misbaksel, hoe kan ik het anders omschrijven? Datgene wat op het bakpapier was gevloeid lag er nog steeds zij het in een ietwat donkerdere versie van zichzelf en tot overmaat van ramp proefde het naar een zoutstokje??? Aanvulling voor de les meetkunde: 1/4 koffielepel zout is niet hetzelfde als 1/4 eetlepel...

"Geen nood Jelle, we hebben nog eitjes en doen het nog een keertje opnieuw!"

Misbaksel 2 was een feit! Allé hoe kon dit nu, ik had toch alles gedaan hoe het moest??? En iedereen had wel zijn of haar idee erover... Een lesje fysica van Kris over van alles en nog wat, de bekommernissen van mama en Jelle op weg naar het kippenhok, op zoek naar hopelijk nog enkele eitjes.

Maar als er één ding een feit is, opgeven en staat niet in mijne woorden(bak)boek. En zoals mijn mama vaak genoeg heeft gezegd: "ik kan dit niet, bestaat niet!"

Na tig keren proberen en met een knipoog naar "de perfectie" is hij er dan...

Dé eclair!

En als je me nu vraagt naar het perfecte recept van de eclair. Het is een samenraapsel van duizend en één dingen en eerlijk gezegd perfect is hij verre van nog niet maar de smaak...die is er al! en bovendien..helemaal lactosevrij!

Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Er zijn nog geen tags.
Volg ons
  • Instagram Social Icon
  • Facebook Basic Square
bottom of page